Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A lambtoni kígyó mondája

 

 

A lambtoni kígyó mondája

 

Ez a monda az angliai Lambtonból származik. Főszereplője valójában barlangi sárkánynak tűnik, hasonló a sussexi Lyminster sárkánylyukban látott példányhoz, valamint saját sárkányomhoz, amely a Szt.Leonard erdőben él.

 

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy lusta, semmirekellő ifjú lovag, Lambton lordjának örököse. A nap legnagyobb részében aludt, a fennmaradó órákban pedig horgászott. Akkoriban természetesen tilos volt vasárnap horgászni. Ez azonban nem zavarta Lambton örökösét, és az egyik vasárnap leballagott a folyóhoz, majd szokásához híven felcsalizta horgát, és bedobta botját a vízbe. Jó horgász volt, aznap viszont nem fogott semmit, leszámítva egy különös, kígyószerű lényt, amelyhez foghatót még sohasem látott. a haszontalan zsákmányt behajította a kútba, és azt hitte, ezzel meg is szabadult tőle.A lény azonban egyre csak nőtt, növekedett a kútban, és lassan hatalmas, rendkívül veszélyes sárkánnyá fejlődött. Nemsokára kimászott a kútból és új otthon után nézett. Rábukkant a közeli Lambton-dombra, ott megtelepedett, majd egyesek állítása szerint olyan óriásira nőtt, hogy háromszor körbeérte a dombot.Onnan tartotta rettegésben a környéket, rövid időn belül megtizedelte a domb körül legelésző juhnyájakat és marhacsordákat, majd elindult a falu felé.Lambton lordja nem tudta, mitévő legyen, megpróbált hát a kegyeibe férkőzni, és felajánlott neki egy hatalmas vályút tele tehéntejjel. Fia, aki megbánta tékozló életét, mesze földön harcolt a keresztes háborúban, a Lambtonba érkező lovagok pedig nem tudták legyőzni a szörnyet.Amikor már úgy tűnt, hogy minden remény elveszett, Lambton örököse hazatért. Úgy vélte, neki kell megölnie a sárkányt, amelyet ő szabadított a falura, ezért felkeresett egy bölcs asszonyt, hogy tanácsot kérjen tőle. Az öregasszony azt javasolta,hogy hosszú tüskékkel televarrt páncélingben vegye fel a harcot a szörnyeteggel. Azt is hozzátette azonban, hogy ha az örökös elhatározása komoly, akkor ünnepélyesen meg kell fogadnia, hogy megöli az első élőlényt, akit a sárkány kimúlása után meglát, csakis ezzel az esküvel lehet egyáltalán esélye. Ám ha eskülyét megszegi, a Lambton-házat kilenc nemzedéken át átok fogja súlytani.Lambton örököse úgy okoskodott, hogy ő is megválszthatja, milyen élőlény kerüljön először a szeme elé, így örömmel letette az esküt. Megmondta apjának, hogy amikor megöli a sárkányt, megfúj egy kürtöt, és meghagyta neki, hogy ekkor küldjön neki egy kutyát, így nem embert kell majd ölnie.Lambton örököse ezután a Lambton-dombhoz vonult, ahol elkeseredett tusa alakult ki. A sárkány hiába igyekezett a lovag köré tekeredni, a tüskék folyton felsebezték, míg végül holtan rogyott össze. Lambton örököse megfújta kürtjét,  a lord annyira örült a sárkány halálának, hogy elfelejtette elengedni a kutyát. Ehelyett ő szaladt fia elé, aki persze nem ölte meg saját apját, így viszont Lambton lordjainak kilenc nemzedéken át csak szenvedés volt a sorsuk.

 

 

 

 

 

 

BARLNGI – Draco trodglodytes
Nyirkos, vagy mocsaras vidéken él, általában a táplálék, pl. egy nyúlüreg közelében. Szárnya csökevényes, repülni nem tud.

LAKÓHELY – mély tó, kút vagy „sárkányverem”
MÉRETEK – 9 hosszú; 1-2 m magas
SZÍN – őzbarna, tompavörös, zöldeskék
FEGYVEREI – méregfog, fojtás
TÁLÁLÉK – nyúl, őz, háziállatok, elkóborolt gyerekek