Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az amerikai sárkányok

 

Az amerikai kontinensen rendkívül érdekes sárkányok élnek, melyeket behatóan tanulmányozott az Amerikai Sárkánytudós Társaság.

 

 

 

Mexikói sárkánykígyó – Draco americanus mex

 

 

 

A mexikói sárkánykígyó faroktollai csiklandozásra kiválóan alkalmasak.

 

Ezeknek a bámulatos lényeknek a szárnyfesztávolsága a 9 métert is elérheti. Nyelvük is hatalmas: hossza a 2 métert is elérheti.

 

A sárkány tollai között több mint egymétereseket is találunk. A belőle készült penna felemeléséhez legalább két ember szükséges.

 

Amikor kis testű zsákmányra (például emberre) támad, a mexikói sárkánykígyó pusztán farka legvégével fojtja meg az áldozatát.

 

 

 

A mexikói legendákban szerepel Quetzaleoatl isten, akit időnként ember, máskor szárnyas kígyó alakjában ábrázolnak. Az aztékok piramisait több helyen díszítik az ő képei. Nem említik azonban a mexikói sárkánykígyót, a spanyol hódítást és gyarmatosítást dokumentáló iratok. Valószínűnek tűnik, hogy a sárkánykígyó létezését eltitkolták. hogy minél több bevándorló érkezzen a kontinensre.

 

 

 

A mexikói sárkánykígyók magányos lények. Évente egyszer azonban csapatba verődnek, és átrepülnek a Mexikói-öböl felett. A tudósok szerint így találkozhatnak a nőstények és a hímek, hogy párosodni tudjanak. Rövid idő elteltével a sárkányok visszatérnek fészkükbe.

 

 

 

Alul látható a Draco americanus tex, azaz az amerikai sárkánykígyó. Az észak-amerikai síkságok éjszakai, szőrös sárkánya annyiban hasonlít mexikói rokonához, hogy nincs lába.

 

 

 

Amerikai sárkánykígyó – Draco americanus tex

 

Az amerikai sárkánykígyó éjszaka bölényre vadászik, felriasztja és közeli sziklák szélére hajtja a csordát. Gyakran vonzza a tábortüzek fénye.

 

LAKÓHELY: hatalmas sziklák között épít fészket

 

MÉRETEK: 4,5 m hosszú; 2,5-3 m magas

 

SZÍN: a szivárvány minden színe

 

FEGYVEREI: áldozatát megijeszti

 

TÁPLÁLÉK: bölény, musztáng és egyéb alföldi állatok

 

 

 

A lenti Draco americanus incognito minden más sárkánynál titokzatosabb. Az Amazonas menti sűrű őserdő szívében él, külsejéről és szokásairól rendkívül keveset tudunk.