Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sárkányok fegyverei


 

A sárkányok fegyverei

 

 

A sárkányok sokszor vívtak meg emberekkel, akik csak néhányszor ölték meg őket. Ennek mi lehetett az oka? Természetesen az, hogy a sárkányoknak rendkívül sok védelmező szerve van, és fegyverei is, amik segítségével akár egész hadsereget győzhet le.


 

Az európai sárkányfajok fegyverei:

 

 

karom: a szárnyas földsárkány karma elérheti (felnőtt egyednél) akár a 7,87 hüvelyket is elérheti (tehát 20 centimétert). Jobban vág, mint bármelyik svájci bicska, és olyan kemény, hogy akár használható különféle ásványok keménység próbájára. A sárkány össze tud vele roppantani egy mamutagyart is!

 

szarv: a nyugati és európai sárkányok szarva felfelé meredezik, mint egy fa. De, az európai sárkány szarva egészen más: hátrafele áll, és vékony, egyben finom bőrlebeny köti össze másik szarvakkal. Ez is éles, mint a karom, de tülkös szarvnak* nevezzük, és kürtöt készítünk belőle, melynek hangja akár 8 mérföldre is elhangzik. Egy felnőtt szárnyas földsárkány szarva 19,69 hüvelyk (tehát 50 centiméter).

 

 

*tülkös szarv: a homlokcsont szarvnyúlványán (tehát a szarvon) a bőrlebeny elhal, megkeményedik, és szarus dolog lesz belőle - mint a körmöd. Ez, miután az állat meghal, lehúzható a szarvról és kürtöt faragnak belőle.

 

 

pikkely: egymásra rakódó, kemény bőrlemezek. Egy normális, kifejlett szárnyas földsárkány egy pikkelye akkora lehet, mint egy tizenöt-tizenhat éves ember ökle. Kemény, sokszor egy király pallos kardja is lepattan róla (vagy róluk). A sárkánypikkelyek élét és - ez minden pikkelyes sárkányra vonatkozik! - sok, apró tüske ékesíti, hogy még jobban védje viselőjét a súrlódásoktól, horzsolásoktól.

 

tüske: nincs olyan sárkány, melynek ne lenne a gerince tüskés. A „tüske-sorozat” a sárkány feje közepén kezdődik, egészen le a nyakon, a háton, és a farkon is. A legnagyobbak a sárkány hátának közepén, ott akár 10 centiméter is lehet, de ahol a legkisebb (a fej közepén), ott mindössze 2 centiméter.

 

tűz: ezek a hírek mutatkoztak meg 1800 körül, mikor nagy sárkánycsaták dúltak: egy kifejlett sárkány lángcsóvája akár 10-15 méteres is lehet! Akár 45 percig is képes kitartani! A sárkánytűz 1000-2000 °C fokos is lehet!

Ennek ellenére a sárkány is ugyanannyira szereti a tüzét, mint a sárkányölők. Ha ráleheli a tüzet a körmére, olyan büdös tud lenni, mint egy rohadt hal. A sárkánytűz megolvasztja a vasat is, de, akár a gyémánt sem tud ellen állni neki.

 

 

 

 

"nyílfarok": a sárkányok farka végén van egy nyílvessző alakú, tüskés képződmény. Ez olyan kemény, mint a beton. Pontosabban nyújtott háromszög alakú, az alsókét szögnél pedig két tüske áll ki. Olyasmi, mint egyfajta növényevő dinoszaurusz, melynek farka végén egy buzogány van. A sárkány nyílfarka 30 centi széles, és 50 centiméter magas; súlya pedig 5 kilogramm. A wyvern nyílfarka levél alakú, és pengék vannak a szélén. Ezeket a pengéket kitudja nyitni, mint a rákok ollóikat, így összetud csípni egy embert is akár.

 

 

 

 

szárnyvég: a sárkányok szárnya denevérszerű. Így a szárny a lapockájukból áll ki, majd egy vékony tőcsonttal folytatódik. A tőcsont végén egy hatalmas nyúlvány van, ami egy karomszerűség. A karomszerűségből általában öt, hajlékony csont áll ki, melyek szintén egy karomszerűségben végződnek, de ezek valójában a csontok végei, csak hegyesek. Nos, ezeket a csontokat vékony hártya feszíti, egyes sárkányfajoknál a hártyán toll van.

A nagy karomszerűség, mely a szárny-tőcsont végén van hegyesebb, mint a sárkánykarom. A sárkány ezzel szokott (vár)falakon felmászni. Késnek kitűnően jó, olyan 25 centiméter hosszú, és 5 centiméter széles.

 

 

 

 

karom: hegyes, éles, 25 centiméteres kitinből és szaruból álló karom... a gondolata is sok embert félelemmel tölt el. De, ennek a kővágó fegyvernek is van egy gyengéje: ha a sárkány véletlenül tüzet okád rá a fájdalom mellett az büdös tud lenni. 

 


 

 

A keleti sárkányok fegyverei

 

Egy kis megjegyzés: a keleti sárkányoknak teste hajlékony, mint a kígyóké. Nem harcra, vagy támadásra használják fegyvereiket, hanem főleg védekezésre.

 

 

agancsszerű szarvak: az ázsiai sárkány szarva pont ugyanolyan, mint az őzek szarvnyúlványa. Tehát, egy hosszú, körülbelül egy méteres szarv, melynek közepéből kettő-kettő nyúlvány áll ki. Ha a sárkányt meg akarják támadni, főleg ezt használják a védekezésre. Fejüket megdöntik, mintha megakarnának hajolni, és gyors, erős mozdulatokkal mozgatja fejét, hogy felöklelje támadóját.

 

fojtás: akár egy anakonda, a keleti sárkányok úgy fojtják meg áldozatukat. Lesből támadva köréje tekerednek és addig szorongatják, amíg meg nem fullad a szerencsétlenül járt állat. Az ázsiai sárkány nem nagyon szereti ezt a módszert, mert sok benne a kín. De ha a körülmények követelik, kénytelen belátni, hogy ez mentheti csak meg életét.

 

harapás, karmolás: a tűhegyes, apró fogak recés éle kiválóan tépi fel a páncélokat. Bár a távol-keleti sárkányok fogai picik, három sor van belőlük, az élelem gyorsabb szétőrléséhez. A fogak stabilan helyezkednek el a fogínyben, de ha viszont egy keményebb ütés következtével mégis kiesik egy vagy két darab, a sárkány egész egyszerűen újat növeszt – és ez a folyamat csupán két-három hétig tart! Az ázsiai sárkányok híresek hatalmas, görbe és hegyes karmaikról. A kemény sziklákon járva kopogó hangot hallatnak ezek a karmok és sajnos el is kophatnak. Ezért a sárkány minden nap legalább egyszer kiélezi egy fa kérgén a karmait. Nagyobbak, mint az európai sárkányoké, de nem annyira kemények, mégis alig hagy nyomot rajtuk egy kard éle.

 

hipnotizálás: bizonyára hallottál róla, hogy a kígyók néha hipnotizálják áldozatukat, de arról biztosan nem, hogy az ázsiai sárkányok is. Ez a folyamat sok gyakorlást igényel. Úgy történik, hogy a sárkány tekintetét ellenfele szemébe fúrja. Az ellenfél egy idő után már nem tud másfele nézni, csak szép lassan elkábul. Ha valaki a hipnotizálás közben próbálja ellökni az ellenséget, akkor az illető is a varázs hatalma alá jut. Ezek után elájulnak és pár óra múlva felébrednek. Ekkor különös vonzalmat éreznek az emberi szabályok megszegésével kapcsolatban, jobban szeretik majd a sárkányokat. El akarnak majd menni a legközelebbi sárkányhoz és beszélgetni vele – sajnos ez a hatás pár hét után múlik el.